"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo
Hopelijk staan de bubbels al klaar, want binnenkort mag er rijkelijk geschonken en gedronken worden. En met de tips van Belgisch ambassadeur van het huis Piper-Heidsieck, François Coens, schenk je ongetwijfeld nu al het meest perfecte glas champagne van 2018 uit. Proost!
Zo schenk je het uit
Doen: Het ideale glas champagne heeft een temperatuur van 8 tot 10 graden. Bewaar de fles dus altijd in de koelkast, daar is het weliswaar slechts 3 tot 5 graden, maar de tijd die je nodig hebt om de fles te ontkurken en de glazen in te schenken, kan al snel enkele graden verschil maken.
Niet doen: "Bewaar een fles bubbels nooit in het vriesvak, ook niet als er plots onverwacht bezoek opduikt," waarschuwt François Coens. "Door het grote temperatuursverschil krijgt de champagne een 'schok', en dat zal de smaak beïnvloeden." Beter is om de champagne in een ijsemmer te zetten met een handvol zout, zo koelt de drank geleidelijker af.
Zo drink je het
Doen: Moet je champagne per se in de typische fluitjes opdienen? Volgens François Coens niet. "Champagne is een soort van wijn, dus eigenlijk kan je alle kanten uit met de glazen. Kies gewoon een glas dat jij mooi vindt en waar je makkelijk uit kan drinken." Er is wel één gulden regel: hoe groter het contactoppervlak tussen de drank en de lucht, hoe sneller de bubbels zullen verdwijnen.
Niet doen: In tegenstelling tot wat de etiquette aanraadt, zijn je glazen beter niet te proper. "Bubbels ontstaan eigenlijk door kleine onzuiverheden in het glas," legt François Coens uit. "Wanneer het glas te proper is, zijn er dus minder bubbels. Was je glazen daarom af met heet water en een klein beetje zeep, en droog ze met een doek. Ook kan het helpen om met een heel scherp mes een klein kruisje onderaan in het glas te krassen, zo heb je meteen véél meer bubbels."
Lees verder onder de foto.
Zo bewaar je het
Doen: Het grootste probleem bij champagne of cava, is dat de bubbels snel weer verdwenen zijn. De beste oplossing? "Drink de fles in één keer uit," lacht Coens. Of koop een speciale stop om de drank langer te bewaren, zo kan je een fles toch twee à drie dagen bewaren.
Niet doen: Opgelet! Blijf weg van de bekende vacuüm stoppen die je ook voor wijn gebruikt. Deze stoppen trekken het gas er namelijk net uit, en dan zijn je bubbels in een mum van tijd verdwenen. Gebruik in plaats daarvan een hermetisch afgesloten dop, zo kan het gas niet weg en heb je langer geniet van de bubbels.
Zo combineer je het
Doen: Hoewel de meeste mensen champagne vooral als een aperitiefdrank zien, kan je het prima bij verschillende gerechten serveren. "De smaak van champagne is erg zacht en past dus bij veel verschillende schotels," legt Coens uit. "Vooral schaaldieren, kreeft, vis en foie gras combineren goed met champagne. Staat er kalkoen op het menu? Dan schenk je best een rijpere oude champagne. Dessertjes gaan dan weer goed samen met een een demi sec fles."
Niet doen: Hou je beste flessen niet tot op het einde. Het zou zonde zijn als niemand het drankje nog kan appreciëren omdat de gasten al wat te veel op hebben. Een vuistregel: start met de lichte, frisse champagnes en eindig met de flessen die wat krachtiger en voller van smaak zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
-
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er heerlijk kan vertoeven? Dan is het reinigen een mooie eerste stap. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de lentezon. -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
-
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
Ho ho ho! 3 originele feestlooks waarvoor je maar 1 nieuw product nodig hebt
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageermaike van gool
Jo Cestre
Patrick Stefens
marie-claire de bosscher
JOHAN JV