"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo
Hopelijk staan de bubbels al klaar, want binnenkort mag er rijkelijk geschonken en gedronken worden. En met de tips van Belgisch ambassadeur van het huis Piper-Heidsieck, François Coens, schenk je ongetwijfeld nu al het meest perfecte glas champagne van 2018 uit. Proost!
Zo schenk je het uit
Doen: Het ideale glas champagne heeft een temperatuur van 8 tot 10 graden. Bewaar de fles dus altijd in de koelkast, daar is het weliswaar slechts 3 tot 5 graden, maar de tijd die je nodig hebt om de fles te ontkurken en de glazen in te schenken, kan al snel enkele graden verschil maken.
Niet doen: "Bewaar een fles bubbels nooit in het vriesvak, ook niet als er plots onverwacht bezoek opduikt," waarschuwt François Coens. "Door het grote temperatuursverschil krijgt de champagne een 'schok', en dat zal de smaak beïnvloeden." Beter is om de champagne in een ijsemmer te zetten met een handvol zout, zo koelt de drank geleidelijker af.
Zo drink je het
Doen: Moet je champagne per se in de typische fluitjes opdienen? Volgens François Coens niet. "Champagne is een soort van wijn, dus eigenlijk kan je alle kanten uit met de glazen. Kies gewoon een glas dat jij mooi vindt en waar je makkelijk uit kan drinken." Er is wel één gulden regel: hoe groter het contactoppervlak tussen de drank en de lucht, hoe sneller de bubbels zullen verdwijnen.
Niet doen: In tegenstelling tot wat de etiquette aanraadt, zijn je glazen beter niet te proper. "Bubbels ontstaan eigenlijk door kleine onzuiverheden in het glas," legt François Coens uit. "Wanneer het glas te proper is, zijn er dus minder bubbels. Was je glazen daarom af met heet water en een klein beetje zeep, en droog ze met een doek. Ook kan het helpen om met een heel scherp mes een klein kruisje onderaan in het glas te krassen, zo heb je meteen véél meer bubbels."
Lees verder onder de foto.
Zo bewaar je het
Doen: Het grootste probleem bij champagne of cava, is dat de bubbels snel weer verdwenen zijn. De beste oplossing? "Drink de fles in één keer uit," lacht Coens. Of koop een speciale stop om de drank langer te bewaren, zo kan je een fles toch twee à drie dagen bewaren.
Niet doen: Opgelet! Blijf weg van de bekende vacuüm stoppen die je ook voor wijn gebruikt. Deze stoppen trekken het gas er namelijk net uit, en dan zijn je bubbels in een mum van tijd verdwenen. Gebruik in plaats daarvan een hermetisch afgesloten dop, zo kan het gas niet weg en heb je langer geniet van de bubbels.
Zo combineer je het
Doen: Hoewel de meeste mensen champagne vooral als een aperitiefdrank zien, kan je het prima bij verschillende gerechten serveren. "De smaak van champagne is erg zacht en past dus bij veel verschillende schotels," legt Coens uit. "Vooral schaaldieren, kreeft, vis en foie gras combineren goed met champagne. Staat er kalkoen op het menu? Dan schenk je best een rijpere oude champagne. Dessertjes gaan dan weer goed samen met een een demi sec fles."
Niet doen: Hou je beste flessen niet tot op het einde. Het zou zonde zijn als niemand het drankje nog kan appreciëren omdat de gasten al wat te veel op hebben. Een vuistregel: start met de lichte, frisse champagnes en eindig met de flessen die wat krachtiger en voller van smaak zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ho ho ho! 3 originele feestlooks waarvoor je maar 1 nieuw product nodig hebt
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
-
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Mijnenergie
Meeste energieoverstappen in anderhalf jaar door lage prijzen: waarom een switch ook voor jou nu de moeite kan zijn
De sterke daling van de energieprijzen brengt een haast ongezien aantal leverancierswissels teweeg, zo blijkt uit data van Mijnenergie.be. Meer dan 15.000 gezinnen stapten deze maand via de vergelijkingssite al over naar een goedkoper energiecontract. Aangezien de prijzen op de energiebeurzen de voorbije weken stegen, komt er na Pasen mogelijk een einde aan de dalende prijscurve. -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
HLN Shop
Smakelijk eten voor een (h)eerlijke prijs: deze vier scherp geprijsde kookboeken tik je nu op de kop
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageermaike van gool
Jo Cestre
Patrick Stefens
marie-claire de bosscher
JOHAN JV